Ferma drobiu

Ekologiczny chów drobiu

Coraz większy nacisk w obecnych czasach kładzie się na zdrowe odżywianie. Nie ma się co dziwić. Żywność produkowana jest masowo i z takim dodatkiem konserwantów i barwników, że możemy się dziwić, że jeszcze nie świeci w ciemnościach. Kilka lat temu gruchnęła nowina o tym, w jakich warunkach hodowane są kury.

Ferma drobiuFerma drobiu zaczęła kojarzyć się z mordownią, miejscem, gdzie biedne stworzenia, zamknięte w ciasnych klatkach, zabijały się nawzajem, z głodu i desperacji. To wtedy właśnie hodowla drobiu przeszła na inny, bardziej ekologiczny i odpowiedzialny, wymiar. Chów ściółkowy kur to metoda hodowli kur w ekologiczny sposób na wolnym wybiegu. Uznaje się, że ich mięso jest lepsze i smaczniejsze, a jajka z nich pozyskane bardziej wartościowe niż te z chowu klatkowego.
Nie ma się co dziwić, że nie chcemy jeść mięsa nafaszerowanego antybiotykami i sztucznymi paszami, bo ma to realny wpływ na nasze zdrowie. Nasze dzieci coraz częściej cierpią na rozmaite uczulenie i nietolerancje pokarmowe, a my sami cierpimy na wiele chorób cywilizacyjnych.
Należy doceniać to, że producenci mięsa starają się prowadzić hodowle w taki sposób, by były jak najzdrowsze zarówno dla nas, jak i dla zwierząt. Nie wolni zapominać, że są to żywe stworzenia i nie trzeba przechodzić na wegetarianizm, by zacząć przejmować się ich losem.
Wiadomo, ze produkty pozyskane z ekologicznych hodowli są nieco droższe niż te z chowu klatkowego, nie wolno jednak zapominać, że wartość takich produktów jest nie do przecenienia i wpływa na nasze zdrowie.

Źródło: Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Łukasz Kaźmierczak

O autorze: Paulina Niedźwiedzka