Cechy dobrego obrusa hotelowego

Wnętrze hotelowej restauracji powinno dobrze się prezentować i tworzyć przyjemną atmosferę, zachęcającą gości do spędzenia czasu w tym miejscu. Powinno ono być urządzone gustownie, ze smakiem, elegancko, ale nieprzesadnie. Jednym z elementów, które tworzą atmosferę danego miejsca jest zastawa stołowa oraz bielizna stołowa.

Elegancki, jasny obrus

obrusy do hoteliNajbardziej klasyczna bielizna stołowa to ta w kolorze białym. Pasuje do każdej okazji, tak na co dzień, jak i na wytworne przyjęcia. Uzupełnieniem obrusów są podkładki stołowe, bieżniki czy serwetki. One również mogą być białe albo też mieć stonowane kolory, pasujące do wystroju wnętrza. W modzie są beże, brązy, szarości, nie brakuje także pasteli oraz bardziej intensywnych, ale przygaszonych barw. Obrusy do hoteli powinny być wykonane z wysokiej jakości tkanin – dzięki temu będą trwalsze i bardziej eleganckie. Nie bez znaczenia jest też kwestia prania, ponieważ taki obrus czeka całe spektrum plam, w tym bardzo uporczywych do zeprania, np. czerwonego wina czy kawy. Obrus musi znieść wysokie temperatury prania czy środki wybielające, dzięki którym znów będzie nieskazitelnie biały, bez śladu po plamach. Obrusy hotelowe można kupić w różnych rozmiarach, a ich producenci tworzą je też często na wymiar, dopasowując się do potrzeb swoich klientów. Taki obrus może zostać ozdobiony logo hotelu, co stanowi subtelną ozdobę, która równocześnie podnosi prestiż restauracji. Małe, wyhaftowane logo to dowód dbałości o szczegóły.

Jasny obrus w restauracji, z dobrej jakości materiału, w towarzystwie pasujących serwet i podkładek stołowych robi dobre wrażenie na gościach. Każdy restaurator powinien dbać o takie elementy, które dobrze świadczą o danym miejscu i zachęcają, aby właśnie tę restaurację wybrać na posiłek w dobrym towarzystwie.

O autorze: Edward Łykowski