Aromatyczna kawa ziarnista

Picie codziennej kawy to dla niektórych ludzi czynność wyniesiona do miana rytuału. Wielu z nas właśnie od łyka tego czarnego trunku rozpoczyna każdy swój dzień. Zawarta w kawie kofeina potrafi skutecznie pobudzić nas do działania. Niekiedy wystarczy sam zapach świeżo zaparzonej kawy by poczuć się lepiej. Dobierając odpowiednią kawę trzeba jednak posiadać pewną wiedzę z tej dziedziny.

Kawa do samodzielnego zmielenia

kawa arabica ziarnistaPowszechnie wiadomo, że najlepsza kawa to taka, którą sami zmielimy. Świeżo zmielone ziarna uwalniają bowiem to co kawa ma w sobie najcenniejszego. Mielona kawa ze sklepu nijak ma się do takiej, którą samodzielnie przygotujemy z naturalnych i nieprzetworzonych ziaren. Jedną najpopularniejszych w swojej klasie jest kawa arabica ziarnista. Ogromna ilość osób, która po spróbowaniu tejże kawy nie chce już kupować żadnej innej. Według opinii baristów i specjalistów zajmujących się profesjonalnym parzeniem kaw to właśnie proces mielenia jest kluczowy. Wówczas uwalnia się niepowtarzalny aromat i dlatego kawa świeżo zmielona jest tak pyszna. Z biegiem czasu jej właściwości zarówno aromatyczne jak i smakowe maleją. Dużo osób zastanawia fakt dlaczego kawa ziarnista jest dużo droższa od tej mielonej. A przecież proces mielenia pochłania dodatkowe koszty więc powinno być zupełnie odwrotnie. Otóż dzieje się tak dlatego, że kawa ziarnista jest po prostu o wiele lepsza. Posiada o wiele więcej wartości smakowych oraz aromatycznych.

Ogólnie rzecz biorąc każdy kto chociaż raz spróbuje kawy świeżo zmielonej już nigdy nie będzie chciał kupować tej mielonej przez producenta. Różnica w jakości obu tych kaw jest po prostu olbrzymia. Warto też wspomnieć o tym, że nie bez znaczenia jest proces parzenia kawy. Jeśli zrobimy to nieumiejętnie to zepsujemy cały efekt.

O autorze: Sebastian